Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Системи за контрол на достъп
(1 Разглеждат) (1) Гост
Контрол на достъп
  • Страница
  • 1

Тема: Системи за контрол на достъп

Системи за контрол на достъп Отдавна (преди години) #76

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
На всички ни се иска да живеем в идеален свят, в който няма да имаме необходимост да предприемаме мерки, за да опазим имуществото си. Тогава нямаше да ни се налага да се притесняваме всеки път, когато не сме в жилището си и дори нямаше да заключваме вратите си. Мечтите са хубаво нещо, но за съжаление света в който живеем не е никак безопасен особено в последните години, когато кражбите от частни жилища са ежедневие. Как тогава да опазим това, което сме градили с толкова труд и любов от нагли посегателства и изобщо има ли начин да го направим?
Всъщност вариантите за защита за доста, но ние ще се опитаме да ви запознаем с една от най - ефективните до момента защити за вашето жилище, офис или кооперация или казано направо ще ви запознаем със системите за контрол на достъп за входни врати и жилищни сгради.
Като за начало ще споменем, че основната задача на системите за контрол на достъп е да ограничават и контролират достъпа на хора, които влизат във вашата жилищна сграда, жилище, гараж или друго помещение.
Какво означава това? Ако имате монтирана система за контрол на достъп на входната врата на кооперацията или асансьора си например, никой който не е оторизиран да влиза няма да може да влезе в сградата или да ползва асансьора без ваше разрешение.
На българския пазар могат да се открият различни видове системи за контрол на достъп, но като цяло всички системи функционират на база индентификация. Идентификацията може да бъде извършвана по няколко основни признака като например ПИН код ( който само вие знаете ), безконтактна карта или таг ( изпълняваш ролята на ключ) или разрешение за достъп по биометрични белези.
В зависимост от това от какво ниво на сигурност имате нужда и системите за контрол на достъп са различни и изборът на подходящата зависи изцяло от вас.
Целта ни не е да ви насочим към определена система за контрол на достъпа, а да ви запознаем с основните характеристики и основните компоненти, от които са съставени тези системи.
Основните елементи при всяка една система контролираща достъпа се състои от: контролер, четец, идентификатор, захранващ блок и заключващ механизъм.
Access_control_Soyal-AR-725U.png

Четецът е необходим, за да може да разчете информацията подадена му от идентификатора на съответния потребител. „Прочетената” информация от четеца се подава към контролера, в който се съхранява информация за списъка на лицата имаше право на достъп и какви са нивата на техните правомощия.
Access_control_SOYAL_AR716Ei.png

Контролерът е и този, който взима решение дали потребителя има право да бъде допуснат до обекта или не.
Разбира се без необходимия софтуер нищо от това няма да се случи. Софтуерът или захранващия блок има различни функционалности и в зависимост на нивото на защита от което имате нужда може да различен.
На българския пазар заключващите механизми, които се предлагат са няколко основни вида: Електромагнит, Дропболт и Електромагнитен насрещник.
access-control-magnetick-lock.png

Електромагнитът е заключващ механизъм, който се монтира на касата на вратата, а към крилото на вратата се монтира метална планка. Когато вратата се затвори, металната планка се залепва за електромагнита. Препоръчително е да се монтира в някой от краищата на вратата ( най - често се монтира в горния край на вратата ). Силата на задържане на различните видове електромагнити е от 60 до 500 кг. Предимството на електромагнита е, че след затваряне вратата прилепва много плътно и няма никаква пролука.
access-control-dropbolt.jpg

Дропболт е вид заключващ механизъм - соленоид, на който като постави магнит заключва. Намира широко приложение при стъклените врати. Малките му размери дават възможност за вграждане в различни алуминиеви и метални профили.
access-control-2.png

Електромагнитният насрещник е заключващ елемент с не много висока степен на сигурност. Монтира се на касата на вратата винаги срещу „езика“ на бравата. Има два типа насрещници – fail safe ( отключен при липса на напрежение ) и fail secure ( заключен при липса на напрежение ).
Всички елементи на системите за контрол на достъп са важни, но за обикновения потребител най - голямо значение има какъв ще бъде отключващия елемент. И тук имате опцията на избирате от обикновен ключ до безконтактно отключване ( контрол на достъп с чип карта ).
Bezkontaktna_karta_kliuchodurjatel_125_kHz_ASK.png

Предимствата на чип картата са доста, но като едни от най - основните са, че няма да ви се налага да ровите всеки път и да търсите ключове, когато искате да влезете във входа или асансьора; чип картата не може да бъде разчетена от разстояние и на една чип карта може да се позволи достъпа едновременно до входната врата, асансьора и други помещения.
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.11 секунди