Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Монтаж на луни - модерното решение
(1 Разглеждат) (1) Гост
Монтаж на електрическа инсталация
 • Страница
 • 1

Тема: Монтаж на луни - модерното решение

Монтаж на луни - модерното решение Отдавна (преди години) #81

 • black_tulip
 • Офлайн
 • Administrator
 • Публикации: 110
 • Карма: 92
Съвременните модни тенденции в интериорния дизайн не само на дома, но и на различни обществени заведения като ресторанти, нощни клубове, кафенета и хотели налагат монтажа на осветителни тела, които наричаме луни.
Тези осветителни тела са едно изключително добро решение, тъй като придават особен стил и чар навсякъде където са поставени.
Монтаж на луни може да бъде извършен във всяко едно помещение, като най - подходящи са за дневна, трапезария баня или като елегантно и ненатрапващо се осветление в кухненското помещение ( примерно над бара ).
Монтажа на лунички стана особено популярен в последните няколко години, тъй като тяхното поставяне е улеснено благодарение на станалите много популярни напоследък окачени тавани, които пък са идеалното средство да се справим с неравностите по тавана или ако имаме прекалено високи тавани.
Как обаче се извършва монтажа на луни и можем ли да се справим сами или се налага да наемаме фирма?
Най - добре е, ако не сте се занимавали с монтаж на луни или други осветителни тела да потърсите професионалист, за да сте по - спокойни, че работата ще бъде свършена перфектно, но ако искате да се справите сами, можете да монтирате вашите осветителни тела, стига да спазвате някой основни правила.
Най - важното правило в случая я да не забравяте, че работите с електричество и преди да започнете каквото и да е било да го изключите от главното захранване.
Най - често монтаж на луни се извършва на окачен таван, като разстоянието между тавана на помещението и монтирания окачен таван трябва да бъде поне 70 мм. Преди да започнете монтажа на осветителните тела, трябва да осигурите необходимата вентилация в пространството над окачения таван, тъй като луничките отделят доста топлина.
Преценете добре от колко на брой лунички имате нужда, тъй като трансформаторът който обслужва крушките е предвиден за определен брой лунички с определена мощност. От голямо значение е и на какви лунички ще се спрете, тъй като съществуват стандартни лунички, които работят на 220V и такива, които работят при ниско напрежение от 12 V с трансформатор. Монтирането на лунички е изключително ефектно и стилно осветление, което позволява светлината да се насочи към определен ъгъл или посока, тъй като излъчват насочен поток светлина.
Ако ви е необходимо ефектно осветление на трапезарията, офиса, кухнята или банята, монтажа на луни е идеалният вариант за вас.
Ако се спрете на лунички на 12 V, преценете мощността на трансформатора ( мощността на луничките Х 1,3 = мощността на трансформатора) и размерите му ( помислете за подмяната му след време. Най - удобно е, ако изберете такъв, който може да преминава през отворите направени за луните).
Монтажа на лунички в гипсокартон започва първо с разчертаване (ако има възможност),

montaj-na-luni-1.JPG

като целта е всички лунички да бъдат в една линия. Маркиращият конец върши чудесна работа, но само при положение, че не е боядисано. Възможно е проводниците да са оставени на места, които не са подходящи. Измерваме разстоянието и отбелязваме центъра на отворите, в които ще се монтират луничките.
montaj-na-luni-2.JPG

След това пробиваме с винтоверт/бормашина и с подходяща боркорона.
montaj-na-luni-3.JPG

montaj-na-luni-4.JPG

montaj-na-luni-5.JPG

След пробиването на дупките запълваме старите с фугопълнител – FUGENFULLER, UNIFLOTT.
След боядисването на тавана

montaj-na-luni-6.JPG

свързваме и монтираме внимателно луничките. За да не замърсим тавана е препоръчително използването на ръкавици.
montaj-na-luni-7.JPG

montaj-na-luni-8.JPG

montaj-na-luni-9.jpg

montaj-na-luni-10.JPG

montaj-na-luni-11.JPG
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11

Отговор: Монтаж на луни - модерното решение Отдавна (преди години) #82

 • Plamen11
 • Офлайн
 • Moderator
 • Публикации: 18
 • Карма: 6
Безупречна работа.
Потребителите казали Благодаря: bushmena
 • Страница
 • 1
Време за генериране на страницата: 0.12 секунди