Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Датчици за управление на осветлението
(1 Разглеждат) (1) Гост
Монтаж на електрическа инсталация
  • Страница
  • 1

Тема: Датчици за управление на осветлението

Датчици за управление на осветлението Отдавна (преди години) #79

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
Живеем в свят, който високите технологии са толкова напреднали, че почти няма област от живота ни, в която да не се възползваме от техните предимства. Техническия напредък може да ни бъде изключително полезен и в моментите, когато се нуждаем от начин да спестим малко от разходите си за електроенергия. Точно по тази причина и автоматичното осветление се явява толкова голямо удобство, тъй като от една страна благодарение на различните видове датчици за осветление се пестят до 80 % от разходите за електроенергия, а от друга страна се удължава живота на електрическите лампи и устройства. Да бъде настроено осветлението на автоматично включване и изключване е от особено голяма полза за големите жилищни, административни и промишлени сгради, тъй като там е необходимо осветяването на големи площи, докато потокът от хора е различен през различните части на денонощието. Датчиците за осветление са подходящи и за по - малки жилищни сгради, осветление на гаражи, тавани и стълбищни помещения, дълги коридори и други, тъй като се включват през определен интервал от време или ако в обсега на датчика има регистрирано движение.
Начините за управление на осветлението са няколко като се започне от ръчното управление, което се извършва с помощта на традиционните ключове за осветление и се стигне до автоматичното или дистанционното управление на осветителните тела. По – интересни са вторите две групи за управление на осветлението, тъй като при тях се използват датчици за движение, които могат да бъдат пасивни инфрачервени датчици,

datchici-osvetlenie-1.png

datchici-osvetlenie-2.png

ултразвукови или датчици с комбинирана технология. Съществуват и датчици, които реагират на звуци и които могат да регулират степента на осветеност на помещенията. Важно е да се знае, за да има полза от монтажа на датчиците, без значение дали те ще бъдат за осветление, охрана или сигнализиращи е необходимо да бъдат монтирани на точните места в помещението като се прецени какъв датчик е най - удачно да бъде монтиран. На пазара могат да се открият различни видове датчици, но е важно да се знае, че датчикът не се избира само по външния му вид и дизайн, а според това за какво ще бъде използван в конкретния случай.
Преди да се извърши монтажа на датчиците в необходимо да се съобразим с техните параметри - височина на монтаж и периметър на действие. След като огледаме помещението много е важно как ще ги разположим. Датчиците са най – чувствителни, ако пресечем лъчите им под 90 градуса и най – нечувствителни, ако вървим срещу тях. Измерваме дължината и ширината на помещението

datchici-osvetlenie-3.JPG

и започваме с монтажа на кабелните канали. За техния монтаж е много удобно да се използва лазерен нивелир.
datchici-osvetlenie-4.JPG

По линията на лъча монтираме датчиците с помощта на дюбели и винтове.След като положим проводниците затваряме кабелните канали, като всички кабелни канали е необходимо да са в права линия.
datchici-osvetlenie-5.JPG

Времето за светене на датчиците може да се регулира, като времевият отрязък най - често е от 5 секунди до 10 минути. Преди да се настрои времето е добре да съобразим къде е монтиран датчика. В някой случаи 10 секунди е достатъчно време за светене (при коридори с много датчици ), а понякога времевия отрязък от 1 - 2 минути е нормален ( ако датчиците са монтирани в многоетажен жилищен блок ).
datchici-osvetlenie-6.JPG

datchici-osvetlenie-7.JPG

datchici-osvetlenie-9.JPG
Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: Plamen11
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.15 секунди