Здравейте, Гост
Потребителско име Парола Запомни ме

Настройка на датчици за осветление
(1 Разглеждат) (1) Гост
Монтаж на електрическа инсталация
  • Страница
  • 1

Тема: Настройка на датчици за осветление

Настройка на датчици за осветление Отдавна (преди години) #165

  • black_tulip
  • Офлайн
  • Administrator
  • Публикации: 110
  • Карма: 92
Все по - често в жилищните блокове и кооперации се монтират системи за контрол на достъп и датчици за осветление. Контролът на достъп е необходим, за да се обезопаси жилищната сграда колкото е възможно, докато датчиците за осветление са необходими да осигурят достатъчно осветление на коридорите и стълбищата на сградата, като при това се пести от електроенергия. И докато преди години осветлението в жилищните блокове ставаше с помощта на автомат, който след натискане осветяваше всички етажи и това се отразяваше на сметката за електроенергия на блока/кооперацията, днес можем лесно да си осигурим достатъчно добро осветление и едновременно с това да намалим разходите за ток.

datchik_osvetlenie_1.jpg


Най - ефективния начин да намалим сметките си за стълбищно осветление е да монтираме датчици за осветление.
След като имаме изградена мрежа от датчици в жилищния блок или кооперация се налага да извършим настройка на датчиците, за да могат те да работят възможно най - ефективно и съответно благодарение на тяхната работа да се спести от електроенергия.

datchik_osvetlenie_2.png


Сега ще ви разкрием етапите, през които протича настройката на датчиците, ако и вие сте решили да монтирате такъв тип датчици във вашия вход или кооперация.
И така, след като е изградена мрежата от датчици и те са монтирани на необходимите места е от голяма важност да бъдат настроени максимално добре, ако искаме да има ефект от тях. Ако се вгледате малко по - внимателно в датчика ще видите, че на него има две мънички копчета/ потенциометри, които се завъртат в различни посоки. Единият потенциометър регулира светлината, а другия времето, в което ще работи осветлението. Потенциометърът за силата на светлината е добре да се настрои на максимална работа, като това става единствено с едно завъртане на копчето.
Потенциометърът, който регулира времето на работа се настройва малко по - бавно, тъй като в зависимост от дължината на коридорите на сградите трябва да се определи и времето на работа на стълбищното осветление.
И в този случай със завъртане на потенциометъра и изчакване да светне и изгасне осветлението се настройва датчика. Обикновено оптималния вариант да свети осветлението е между 45 - 50 секунди, но ако коридорите са по - къси е възможна настройка на датчика за по - малко секунди.

datchik_osvetlenie_3.png


След като се настрои времето на работа на осветлението, в зависимост от това дали коридорите и стълбищата са светли или не добре осветени през светлата част на деня, датчика се настройва да работи през цялото денонощие или само през тъмната част от денонощието. Това става, като потенциометъра за силата на светлината се завърти на „слънце” или на „луна”, тоест, ако се настрои на „луна” това означава, че датчика ще работи само в тъмната част на денонощието.

datchik_osvetlenie_4.png


datchik_osvetlenie_5.jpg

Последна промяна: Отдавна (преди години) от black_tulip.
Потребителите казали Благодаря: bushmena, Plamen11
  • Страница
  • 1
Време за генериране на страницата: 0.12 секунди